Hvem drepte Sankara?

I 1987 ble Burkina Fasos leder Thomas Sankara drept under et statskupp. Omstendighetene rundt drapet var et mysterium helt til president Blaise Compaoré ble kastet i 2014. Rettssaken som nå starter i Ouagadougou, vil forhåpentligvis lette på sløret.

oktober 2021
Thomas Sankara.

Den 11. oktober starter rettssaken mot de som antas å stå bak drapet på Burkina Fasos president Thomas Sankara og hans kompanjonger under kuppet 15. oktober 1987. Lederen for kommandogruppen som drepte Sankara, Hyacinthe Kafando, er fortsatt på frifot. Heller ikke tidligere president Blaise Compaoré vil bli å se på tiltalebenken, slik mange hadde håpet. Compaoré ble hentet ut av franske soldater under folkeopprøret i oktober 2014 og lever i eksil i Elfenbenskysten. Derimot vil generalen Gilbert Diendéré, som ledet kuppoperasjonen, samt daværende leder for gendarmeriet, Jean-Pierre Palm, være blant de 13 tiltalte.

Kaptein Sankara, som styrte Burkina Faso fra 1983 til 1987, var opptatt av å utvikle økonomien på egne premisser og kjempet iherdig mot korrupsjon. Han gikk også inn for kvinnefrigjøring og utdanning for alle. Hans revolusjonære og sosiale politikk – særlig hans kritikk av gjelden og diktatene til de internasjonale finansinstitusjonene på talerstolen til Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) i juli 1987 – gjorde ham til et frigjøringssymbol i Afrika. Hans evne til å mobilisere burkinerne og hans internasjonale status, særlig etter at han valgte palestinernes side, vakte irritasjon i Vesten og hos «Frankrike-vennene» blant de afrikanske lederne. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal