Det glemte diktaturet Ekvatorial-Guinea

Oljeeksporterende Ekvatorial-Guinea opplever sitt åttende år med økonomisk nedgang. Landet lider stort under korrupsjonen organisert av familien til diktator Teodoro Obiang Nguema.

79-årige Teodoro Obiang Nguema. Sistnevnte innehar Afrika-rekorden i år ved med makten med 42 år. Her fra en sesjon på Fredsforumet i Paris 12. november 2019. Foto: Ludovic Marin, AFP / NTB.

Den 28. mai ble dokumentaren El Escritor de un país sin librerías («Forfatteren fra et land uten bokhandlere»), regissert av spanske Marc Serena, vist på biblioteket Ignasi Iglésias-Can Fabra i Barcelona. Visningen var del av en serie med arrangementer viet Spanias to tidligere spanske afrikanske kolonier Vest-Sahara og Ekvatorial-Guinea. Filmen forteller historien til den ekvatorialguineanske forfatteren Juan Tomas Avila Laurel (55), som har bodd i Catalonia siden 2011. Sammen med Donato Ndongo er Laurel en av de mest kjente forfatterne fra den lille litterære scenen i Ekvatorial-Guinea og i eksilsamfunnet på minst 13 000 ekvatorialguineanere i Spania.

Ekvatorial-Guinea var et «nøkkelelement for Franco-regimets drøm om storhet, men økonomisk sett var det en marginal koloni», forteller den katalanske sosialantropologen Gustau Nerin, som er professor i afrikanske studier ved Universitetet i Barcelona. 12. oktober 1968 ble de to tidligere autonome spanske provinsene Rio-Muni (på fastlandet) og Fernando-Póo (i dag øya Bioko tretti kilometer fra kysten, hvor den ekvatorialguineanske staten henter sine oljeinntekter) til ett selvstendig land. Provinsene ble samtidig overført fra det autoritære spanske Franco-regimet til det blodige diktaturet til Francisco Macias Nguema, som ble styrtet i august 1979 av nevøen Teodoro Obiang Nguema. Sistnevnte er nå 79 år gammel og innehaver av Afrika-rekorden i år ved med makten med 42 år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal