Amerikansk trojansk hest

For å påvirke styrkeforholdene i EU må Latvia, et lite land med 1,9 millioner innbyggere, forene seg med andre EU-land.

desember 2021
Frihetsmonumentet i Riga. Foto: Shutterstock.

Av historiske grunner er Latvia et av de europeiske landene som er mest fiendtlig innstilt til Russland. Latvia ser USA-dominerte NATO som den beste livsforsikringen mot den russiske «trusselen». I tillegg til militærbasen Ādaži, hvor en multinasjonal bataljon ledet av Canada har vært stasjonert siden 2014, har Latvia stilt flybasen Lielvārde til rådighet for NATO-fly som patruljerer luftrommet. Da USA ba medlemslandene øke sine bidrag til alliansens budsjett, først med Barack Obamas høflige anmodning, så med Donald Trumps brautende insistering, fulgte Latvia opp. Siden 2016 har landets forsvarsbudsjett i praksis doblet seg og utgjør nå 2,3 prosent av BNP mot 0,9 prosent i 2012.

Regjeringen i Riga er ofte misfornøyd med Frankrikes standpunkter. De latviske lederne er svært skeptiske til ideen om europeisk strategisk autonomi, «i tillegg til NATO», som Frankrikes president Emmanuel Macron lanserte i 2017. Regjeringen irriterer seg også over Frankrikes nokså beskjedne forsøk på å bedre forholdet til Russland. I sommer reagerte den latviske regjeringen svært negativt på det franske forslaget om å relansere toppmøtene mellom EU og Russland, som har vært stanset siden annekteringen av Krim i 2014. «Jeg ser ikke hva EU har å tjene på det», sier utenriksminister Edgars Rinkēvičs i Riga. «Men jeg ser utmerket godt hva Russland vil få ut av det: en tilbakevending til normalitet uten å ha oppfylt en eneste av betingelsene i Minsk-avtalene [om konflikten i ukrainske Donbass], eller å ha gitt noen innrømmelser i Libya eller Syria, eller noen bidrag til å bekjempe klimaendringene». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal