SPDs uventede sjanse

I september vant sosialdemokratene i SPD det tyske parlamentsvalget etter flere år med nedgang. Velgerne og partiprogrammet har flyttet seg til venstre, mens kanslerkandidaten Olaf Scholz står godt forankret i partiets høyrefløy. Vil dette spennet tåle SPDs regjeringskoalisjon med De Grønne og Fridemokratene?

desember 2021
En ny generasjon bidro til at SPD gjorde et uventet godt valg i desember. Vil denne generasjonen klare å forhindre at regjeringsmakten svekker partiet slik Gerhard Schrøders regjeringer gjorde i 1998–2005. Foto: Shutterstock.

Ikledd jeans, joggesko og lue tar Anna Kassautzki seg en røyk utenfor glassbygningen til forbundsdagsrepresentantene. Så leder hun meg gjennom de øde korridorene. I hennes fortsatt provisoriske kontor, står det store stabler med krus og bærenett med bilde av Olaf Scholz, kanslerkandidat for Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) i det tyske parlamentsvalget 26. september. «Jeg tilhører partiets venstreside», forklarer den 27 år gamle nyvalgte forbundsdagsrepresentanten.

SPD havnet på førsteplass i valget med 25,7 prosent av stemmene, til tross for at meningsmålingene i månedene før bare hadde gitt det rundt 15 prosent. Partiet har nå 206 av de 736 setene i Forbundsdagen. Halvpartene av SPDs representanter er valgt for første gang. Rundt femti kommer, som Kassautzki, fra partiets ungdomsorganisasjon, Jusos, som har røsket opp i det nedadgående gamle sosialdemokratiske partiet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal