«Institusjonell mishandling»

For Frankrikes utsatte grupper oppleves president Emmanuel Macrons start-up-nation som å bli sendt i eksil i eget land.

mars 2022

Digitaliseringen av tilgangen til offentlige tjenester i Frankrike har nå nådd så viktige prosedyrer som å bestille fødsels- og dødsattest, betale skatt og søke om oppholdstillatelse. Tvangen til å bruke internett på disse områdene og mange andre knyttet til dagliglivet (reiser, reservasjoner, banktjenester) krever imidlertid en stor innsats fra de som er minst i stand til det, på grunn av mangel på datautstyr, datakunnskaper eller familie eller venner som kan hjelpe dem. For disse utsatte gruppene oppleves president Emmanuel Macrons start-up-nation som å bli sendt i eksil i eget land.

Allerede i de første setningene i rapporten hun har skrevet om datateknologiens økende rolle i forholdet mellom det offentlige og brukerne, setter det franske sivilombudet Claire Hédon tonen: «Til kontorene våre kommer utslitte mennesker, noen ganger desperate, som uttrykker en lettelse over endelig å kunne snakke med noen i kjøtt og blod». Daglig utspiller det seg hjerteskjærende scener sofm den i Ken Loachs film Jeg, Daniel Blake, der en arbeidsløs brite møter et offentlig apparat hvor umenneskeligheten blir forsterket av digitaliserte prosedyrer. 13 millioner franskmenn, én av fem, sliter med å mestre digital teknologi uten at politikerne synes å bry seg om deres eksistens. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal