Ny afrikansk samtidskunst

Fra Cape Town til Marrakech markerer den afrikanske samtidskunsten seg på nye arenaer og med nye uttrykk. Inspirert av både tradisjonelle myter og dagens bykulturer retter den en skarp kritikk mot den koloniale fortiden og samtidens skjeve globalisering.

juli 2022
Kongo Astronauts, «Untitled [Facing the Past]» fra serien «After Schengen», 2019. Foto: Kongo Astronauts, Axix Gallery, New York.

I 2013 grunnla Michel Ekeba og partneren Eléonore Hellio kunstnerkollektivet Kongo Astronauts i Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo. Kollektivet består av skiftende medlemmer, alt etter hvem duoen møter og hva de ønsker. Skulptur- og filmeksperimentene til kollektivet, og ikke minst Ekebas uanmeldte performancer i hovedstaden, har gjort dem berømt over hele kontinentet. Performancene er en uavsluttet rekke med ett gjennomgående element: Ekeba vandrer gjennom den kongolesiske storbyen i en «romdrakt» i ulike varianter.

Antrekkene har det til felles at de er laget av elektronisk avfall som er ulovlig dumpet i DR Kongo – som en påminnelse om at Afrika forurenser lite selv, men på mange måter blir brukt som Vestens søppelkasse – og gamle kretskort i kobber og coltan. Mineralene er Kongos viktigste eksportartikkel, men med sine store prissvingninger på verdensmarkedet gjør de innbyggernes levestandard usikker. Disse metallene blir utvunnet i det østlige DR Kongo, under det kunsthistorikeren Dominique Malaquais kaller fryktelige og voldelige forhold. Hun forteller at mineralene er «uunnværlige for mobiltelefonene og datamaskinene vi bruker daglig, uten å vie en tanke til hvor de kommer fra, eller forholdene de har blitt utvunnet under». I performancene røper ikke Ekeba noe om intensjonen bak, og lar ofte tilskuerne stå forbløffet og forfjamset igjen. Er det bare et poetisk og underholdende opptrinn? «Kledd i en kjeledress av gull eller sølv med matchende hjelm og støvler dukker han opp i barer, hjelper forbipasserende med å krysse gaten eller å skifte et dekk, men gir aldri noen forklaring», forteller Malaquais. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal