Straff uten forbrytelse

Kreml bruker stadig oftere rettsvesenet til å forfølge opposisjonelle. Samtidig har fangetallet i Russland blitt mer enn halvert de siste tjue årene. Det betyr på ingen måte at straffesystemet er blitt mer humant.

juli 2022
Opprørspoliti på Den røde plass etter at dommen mot opposisjonelle Aleksej Navalnyj falt 2. februar 2021. Foto: Kirill Kudryastev, AFP / NTB.

Boris Nemtsov døde her. På det iskalde fortauet ligger det noen roser og grankvister foran et portrett av den politiske dissidenten. Nemtsov var en lederskikkelse i protestene mot den utbredte korrupsjonen i landet, og i antikrigsbevegelsen etter annekteringen av Krim. Han ble arrestert og fengslet tre ganger, før han i februar 2015 ble skutt under uklare omstendigheter på denne broen et steinkast fra Kreml. «I dag trenger du ikke lenger å være en kjent aktivist for å være redd», sier Sergej Davidis, som tar meg med til Tverskaja, «Russlands Champs-Élysées». Femtiåringen, som leder støtteprogrammet for politiske fanger i organisasjonen Memorial, kikker seg med jevne mellomrom over skulderen.

Over 15 000 mennesker har allerede blitt arrestert for å ha protestert mot den russiske invasjonen av Ukraina, ifølge organisasjonen OVD-Info, som kartlegger politisk forfølgelse i Russland. Omfattende vilkårlige arrestasjoner er ikke et nytt fenomen i landet. «De store demonstrasjonene mot Vladimir Putins retur som president i 2011–2012 fikk langt større oppslutning enn tidligere demonstrasjoner. Politiet var til å begynne med forsiktige, men det endret seg med demonstrasjonen på Bolotnaja-plassen 6. mai 2012», forteller Renata Mustafina, som skriver en doktorgradsavhandling på Sciences Po i Paris om politisk rettsforfølgelse i dagens Russland. «På den tiden ble de fleste arresterte dømt for såkalte administrative lovbrudd – de tilbrakte noen timer på politistasjonen og fikk en bot. De mest aktive ble holdt fengslet i noen dager eller uker. Men etter Bolotnaja har de store demonstrasjonene til opposisjonen også ført til et tjuetalls straffesaker, hvorav de fleste har endt med fengselsstraffer.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal