Andrés Manuel López Obrador (AMLO) under en av sin daglige pressekonferanser i presidentpalasset, Mexico by 8. februar 2019.

AMLOs pragmatiske prosjekt

Over halvveis i sin presidentperiode møter Mexicos første venstrepresident i nyere tid kritikk for å ha et for godt forhold til landets næringslivstopper.

Papiljotter av mais med chipilín, svarte bønner og kokebanan. Det var en typisk rett fra hjemdelstaten Tabasco den første meksikanske venstrepresidenten i nyere tid serverte de åtte gjestene sine i Bedriftsrådet i november i fjor. Andrés Manuel López Obrador, også kjent som AMLO, opprettet rådet like før han tiltrådte i slutten av 2018 for å få innspill fra landets fremste næringslivsledere. Rådet ledes av Alfonso Romo, en agroindustrialist fra den økonomiske eliten i Monterrey, som var presidentens stabssjef fram til desember 2020.

«Det er en måte å påvirke beslutninger og å delta i politikken på uten å være folkevalgt», forklarer et av rådets medlemmer. Blant de som fikk smake på maispapiljottene, bønnene og bananene var Mexicos rikeste mann Carlos Slim, som López Obrador har fortalt at han ble venn med da han var ordfører i México by mellom 2000 og 2005. Et annet medlem er Ricardo Salinas Pliego, eieren av TV Azteca, som skylder skattemyndighetene 2,6 milliarder peso (1,2 milliarder kroner) og figurerer i Pandora Papers. En tredje er Bernardo Gómez, visedirektør for tv-kanalen Televisa, som deltok i valgfusket mot López Obrador i presidentvalget i 2006. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal