Nytt håp for Colombias tidligere geriljakrigere

For mange tidligere FARC-krigere har freden vært en skuffelse, med uoppklarte drap, politiske splittelser og utbredt fattigdom. Nå håper mange at den historiske valgseieren til Gustavo Petro skal bedre situasjonen deres.

Tidligere FARC-medlemmer viser fram bilder av døde kamerater under «pilegrimsmarsjen for liv og fred» i Bogotá 7. mars. 320 tidligere geriljakrigere har blitt myrdet siden ratifiseringen av fredsavtalen i 2016. Foto: Raul Arboleda, AFP / NTB.

De fleste har byttet ut kamuflasjejakkene og de karakteristiske gummistøvlene med hvite t-skjorter og matchende sko. Noen går fortsatt med dem, men har pyntet dem med blomster. Over to hundre veteraner fra Colombias revolusjonære væpnede styrker – Folkets hær (FARC-EP) – dro fra hele landet til Bogotá for å delta i «pilegrimsmarsjen for liv og fred» 7. mars. «Ikke forstyrr trafikken», sier en av arrangørene til deltakerne, mens prosesjonen forsiktig beveger seg opp Carrera Séptima, en av hovedårene i den kolombianske hovedstaden.

De tidligere geriljakrigerne som har konvertert til fredelig protest, holder opp portretter av myrdede kamerater. «Manuel Antonio González Buelva. 1988–2019». Manuel ble 31 år gammel, og tolv av disse årene hadde han tilbrakt i geriljaen. Han kjørte motorsykkeltaxi og hadde nettopp fått en datter, forteller Manuels far, som går med et bilde av sønnen. Han tilbrakte selv 27 år i geriljaen før han ble regional representant for Comunes, partiet opprettet av FARC etter fredsavtalen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal