Europeisk press på serbisk litium

Store demonstrasjoner før parlamentsvalget i april satte en stopper for gruvegiganten Rio Tintos plan om litiumgruver i Serbia. Men etter å ha blitt gjenvalgt, kan Aleksandar Vučić nå gi grønt lys igjen for prosjektet, under press fra EU.

Fra en protest mot litiumgruveprosjektet, i Loznica 29. juli 2021. Foto: Marko Zamurovic, Shutterstock.

De tomme husene og dyrene som vandrer langs de øde veiene ligner en scene fra en westernfilm. De fleste innbyggerne i landsbyen Gornje Nedeljice, en mil fra byen Loznica i det vestre Serbia, har allerede solgt eiendommene sine til Rio Tinto. I 2004 oppdaget geologer fra den anglo-australske gruvegiganten et nytt mineral ved elva Jadar. Mineralet, som de ga navnet jadaritt, inneholder eksepsjonelt store mengder litium og bor, og framstår derfor som et svar på den stadig stigende etterspørselen etter disse grunnstoffene, som brukes i produksjonen av elektriske motorer.

8. juni vedtok EU-parlamentet et forbud mot salg av nye fossilbiler etter 2035. EU-kommissær for mellominstitusjonelle relasjoner og framtidsplanlegging, slovakiske Maroš Šefčovič, har satt som mål at EU skal bli verdens nest største produsent av litiumbatterier (etter Kina) innen 2025. Men i dag importerer EU nesten alt litiumet til denne produksjonen og er derfor opptatt av å sikre seg flere forsyningskilder. Dermed er det ikke vanskelig å forstå hvorfor Rio Tintos planer i Serbia får støtte fra EUs generaldirektorat for det indre marked, industri, entreprenørskap og små og mellomstore bedrifter.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0