Nabokrangler i Latin-Amerika

Landene i Latin-Amerika arvet grensene fra kolonimaktene da de ble uavhengige på begynnelsen av 1800-tallet. Med de nye statene kom også nye nasjonalfortellinger, som utfordret naboskapet på kontinentet.

november 2022

Øygruppa San Andrés i det karibiske Colombia ser ut som en postkortidyll med sine hvite strender. Her har store deler av befolkningen, som hovedsakelig er afrokaribiske raizaler, i lang tid livnært seg av fiske, men nå har de lagt bort garnene. For siden april har disse kolombianske sandøyene vært enklaver i et territorialhav som Den internasjonale domstolen har besluttet at tilhører Nicaragua. Dermed er det nå ulovlig for øyboerne å fiske der.

Øygruppa San Andrés er bare det siste tilfellet av grensetvister til havs og på land i Latin-Amerika. Ti av de 18 sakene som for tiden behandles i eller er meldt til domstolen i Haag, handler om grensetvister i Latin-Amerika. Alle de latinamerikanske samfunnene er – i tillegg til ideologiske, sosiale og kulturelle skiller – preget av geografiske konflikter seg imellom, som bidrar til å forene innbyggerne i hvert land. For en ytre trussel mot fysiske eller forestilte grenser virker nasjonsbyggende.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal