Overvåkings­metropolen Abu Dhabi

På to tiår har De forente arabiske emirater investert stort i ny teknologi for å digitalisere samfunnet og slå ned på alle tilløp til politisk protest. Overvåkingsteknologi er nå i ferd med å bli en eksportindustri.

januar 2023
I 2011 fryktet myndighetene i De forente arabiske emirater at folkeopprørene i de andre arabiske landene skulle spre seg til landet. Derfor satset de stort på sikkerhets- og overvåkingsteknologi, som nå er i ferd med å bli en stor industri i føderasjonen. Her fra den internasjonale messen National Security and Resilience i Abu Dhabi 10. oktober. Foto: Karim Sahib, AFP / NTB.

Taxisjåførens telefon begynner å dure igjen. Vi kjører på motorveien mellom Abu Dhabi, den konservative og velstående hovedstaden i De forente arabiske emirater, og det liberale Dubai, en turistdestinasjon og et internasjonalt handelsknutepunkt. Så vibrerer telefonen min. En melding varsler om at det nettopp har skjedd en ulykke på motorveien. I likhet med sjåføren har jeg ikke registrert meg noe sted for å motta slike meldinger, men varselet er like fullt der. Jeg ser på veien: Ulykken har skjedd i motsatt felt.

Varselet er et eksempel på den permanente digitale kontrollen som preger hverdagen i Emiratene, en kontroll myndighetene begrunner med at befolkningen ønsker komforten og tryggheten den gir. Innbyggerne her er også de største forbrukerne av mobildata i verden, med i snitt 18 GB per person per måned. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal