Ekstrem høyredreining i Israel

Med sin nye høyreekstreme regjering vil Benjamin Netanyahu endre det israelske demokratiet radikalt. Rettsstaten vil svekkes, bosettingene utvides, og religion vil få en større plass i den offentlige skolen.

februar 2023
Bilde fra de store protestene mot de planlagte reformene av rettsvesenet i Israel. Tel Aviv, 21. januar.
Fra de store protestene mot de planlagte reformene av rettsvesenet i Israel. Tel Aviv, 21. januar. Foto: Eyal Warshavsky / Sopa Images / Shutterstock.

Benjamin Netanyahu har lyktes. 29. desember ble han igjen Israels statsminister – etter tidligere å ha hatt stillingen fra mars 2009 til juni 2021 – med støtte fra 64 av Knessets 120 representanter. Takket være nasjonalistene og de ultraortodokse i parlamentet kan han nå realisere sitt store prosjekt: å etablere et nytt styre i Israel bygd på en autoritær og religiøs jødisk nasjonalisme, langt fra det demokratiet sionismens grunnleggere, Theodor Herzl, Vladimir Jabotinsky og David Ben Gurion, så for seg.

Det første skrittet i denne retning kom allerede i juli 2018, da Knesset vedtok en lov som definerer Israel som «nasjonalstaten for det jødiske folket». Loven er svært kontroversiell, fordi den anses som diskriminerende mot de arabiske og drusiske minoritetene i Israel. Neste steg er å begrense rettsstaten, reformere skolevesenet, få kontroll over lederne i sikkerhetsapparatet, knuse venstreopposisjonen, påtvinge jødisk nasjonalisme som nasjonal identitet, annektere mer av Vestbredden og ytterligere svekke Den palestinske selvstyremyndigheten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal