Zombie­monarkiet Spania

Etter å ha havnet i medienes søkelys for sine sidesprang, lyssky affærer og tvilsomme vennskap med golfmonarker, abdiserte spanskekongen Juan Carlos og overlot tronen til sin sønn i 2014. Men tronskiftet har ikke hindret spanjolene i å bli stadig mer republikanske.

mars 2023
Kong Felipe 6 med familie under en militærparade på den spanske nasjonaldagen 12. oktober 2019. Foto Oscar Del Pozo, AFP / NTB.

«Jeg er lei for det. Jeg gjorde en feil og vil ikke gjøre det igjen», beklaget Juan Carlos i april 2012, da han ble utskrevet fra sykehuset etter å ha brukket hofta på en betalt luksussafari i Botswana. Spanias daværende konge trodde han ville slippe unna med unnskyldningen. Mens spanjolene opplevde en av de verste økonomiske krisene i landets historie og EU-kommisjonen truet med å sette den spanske økonomien under administrasjon, fjernet jaktulykken de siste illusjonene om Juan Carlos som en folkelig konge. Ulykken ble nådestøtet for kongens popularitet, særlig siden den også brakte for dagen hans affære med den dansk-tyske forretningskvinnen Corinna Larsen, som noen år senere anmeldte ham for trakassering.

Jaktulykken utløste slik den alvorligste krisen for det spanske monarkiet siden det ble gjeninnført i 1975, da den unge Juan Carlos de Borbón ble utnevnt til statsoverhode etter diktatoren Francos død. Etter en turbulent politisk overgangsperiode godtok den nye kongen at det ble innført et konstitusjonelt monarki, ettersom han dermed unngikk en folkeavstemning om Spania skulle bli en republikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal