Kina taper terreng innen kunstig intelligens

En ny regjering er på plass i Beijing etter Folkekongressen i mars. En av utfordringene den må håndtere, er den amerikanske embargoen mot avansert teknologi. Selv om Kina har gjort store framskritt innen kunstig intelligens, henger landet etter i flere sektorer, spesielt innen utvikling og produksjon av mikrobrikker.

april 2023
Hovedkontoret til Alibaba i Sør-Kina. Alibaba er en av Kinas fremste datagiganter, men har de siste årene blitt svekket av offentlig innblanding. Foto: Shutterstock.

Regjeringen i Folkerepublikken har satt seg som mål å bli «verdens ledende innovasjonssenter for kunstig intelligens innen 2030». Allerede i oktober gjorde de kinesiske lederne utvikling av kunstig intelligens til en «nasjonal prioritet». Mye står på spill her, siden denne teknologien kan bli viktig for Kinas økonomiske vekst med mulig anvendelse innen både medisin, industri og ikke minst transport, spesielt i selvkjørende biler.

I tillegg til den tydelige politiske viljen har Kina noen andre betydelige fortrinn. Kinesiske forbrukere er de fremste i verden til å kjøpe varer og tjenester på nett med mobiltelefonen og i bruk av stemmegjenkjenning og chatboter. Kineserne er også generelt positive til bruk av robotteknologi for å bøte på manglende arbeidskraft i hoteller, sykehus og banker. Det er ikke uvanlig at resepsjons- eller leveringstjenester blir utført av roboter. Også i bygg- og anleggsvirksomhet, gruvedrift og selv til katastrofehjelp er det blitt vanlig å bruke robotteknologi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal