Klokka tikker for TikTok

Er vestlige lands sikkerhet truet av videoer spredt i en app med kinesisk opprinnelse? Er TikTok en trojansk hest laget for å indoktrinere unge sinn? Presset øker for å forby det sosiale mediet i Nord-Amerika og Vest-Europa.

april 2023
Illustrasjon av mobiltelefon med TikTok-logoen og det kinesiske flagget i bakgrunnen.
Illustrasjon: Solen Feyissa, Unsplash.

På begynnelsen av 2000-tallet ble Vesten rasende da de kinesiske myndighetene forbød Google, Facebook og Twitter i Kina. Nå forsøker amerikanerne å forby TikTok i USA. TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance, som har et tilsvarende sosialt medium i Kina kalt Douyin. En av selskapets tre ledere, Wu Shugang, er medlem av kommunistpartiet, et medlemskap som ofte brukes som bevis på at det kinesiske regimet har kontroll over den populære appen.

TikTok er en enorm kommersiell suksess. Appen har over én milliard brukere verden over, og de under 25 år bruker den i snitt 90 minutter hver dag. Appen genererer en årlig omsetning på mer enn 8 milliarder kroner for selskapet, som er verdsatt til over 66 milliarder dollar. Men nå strever ByteDance med å beskytte datterselskapet sitt mot amerikanske politikere og medier.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal