Det var en gang i Ouarzazate

Statistene koster tjue kroner timen, teknikerne er ikke fagorganiserte, omgivelsene er vakre, og staten garanterer for sikkerheten. Slik har Marokkos filmindustri blitt en underleverandør for den vestlige bransjen. Nå frykter bransjen for framtiden.

august 2023
En mann står på toppen av den antikke festningen Ait Benhaddou, 27. januar 2020. Lokalbefolkningen håpet på mer turisme etter at festningen ble brukt i Game of Thrones på HBO. Foto: Fadel Senna, AFP / NTB.

Feberen stiger i Ouarzazate, inngangsporten til den marokkanske ørkenen. 85-årige Ridley Scott har nettopp annonsert at han vil komme tilbake til Aït Benhaddou, en befestet landsby (ksar) på Unescos verdensarvliste 30 kilometer fra byen. Her har den britisk-amerikanske regissøren – kjent for filmer som Alien (1979), Blade Runner (1982), Thelma og Louise (1991) og American Gangster (2007) – bestemt seg for å spille inn oppfølgeren til Gladiator fra 2000. Uten skuespilleren Russell Crowe, siden Maximus, rollefiguren hans, døde på slutten av den første filmen. I stedet er hovedrollene gått til Denzel Washington og irske Paul Mescal, en stigende stjerne som nylig gjorde seg bemerket i Charlotte Wells’ Aftersun (2022).

I dette nesten måneaktige landskapet av okerfarget stein og støv kjemper gravemaskiner og arbeidere mot steinmassene for å bygge en enorm arena i pappmasjé, hvor intense romerske gladiatorkamper skal utspille seg. Scotts ambisjoner stopper heller ikke der, for det er også planlagt en kopi av Colosseum.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal