Flere konkurrenter

Saudi-Arabia utfordrer den marokkanske filmindustrien.

august 2023

Lenge var Tunisia Marokkos største kommersielle rival som innspillingssted for utenlandske filmer. Her ble Den engelske pasienten (Anthony Minghella, 1996) spilt inn, i likhet med deler av George Lucas’ Star Wars (1977) og mange andre filmer. «På 2000-tallet ble det vanskeligere å få tillatelse til å filme der», forteller den marokkanske produsenten Sarim Fassi-Fihri. «Og med den arabiske våren i 2011 ble landet for kaotisk, ingen ville dra dit lenger.»

Den andre historiske konkurrenten for marokkansk filmbransje var Sør-Afrika. Men landet har nærmest forsvunnet ut av markedet de siste ti årene, særlig på grunn av nedgangen for tv-reklame, som sørafrikanerne hadde spesialisert seg på. «Når det gjelder naturomgivelser, med havet, sanddynene og ørkenen, er våre direkte rivaler fortsatt Malta, Portugal og Spania, spesielt Kanariøyene, som ligger like utenfor Marokko», forteller generalsekretær i det marokkanske filminstituttet, Centre cinématographique marocain (CCM), Khalid Saïdi. «Men i dag møter vi ny konkurranse fra Abu Dhabi og Saudi-Arabia.»
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal