Historien splitter fortsatt Taiwan

Da nasjonalistene trakk seg tilbake til Taiwan i 1949, spredte de ideen om en felles identitet mellom øya og Fastlands-Kina. Nå søker uavhengighetstilhengerne tilbake til den japanske kolonitiden for å finne en særegen taiwansk identitet.

januar 2024
Bronsestatuen av Chiang Kai-shek i minnehallen bygd for ham i Taipei. Foto: Pexels.

«Når du ser på en statue, kan du bestemme deg for at det bare er en statue. Du kan også se den som et symbol. Det varierer fra person til person.» I minnehallen for Chiang Kai-shek, lederen som flyttet Republikken Kinas regjering til Taiwan etter kommunistenes seier på fastlandet i 1949, forsøker en besøkende å nyansere de opphetede debattene om den tidligere diktatoren (1945–1975). Han nekter å oppgi navnet sitt eller si noe mer om sitt syn på diktatoren, som formet øyas nyere historie: «Minnehallen er et for ømtålig tema for tiden. Ingen vil svare på spørsmålene dine med mindre du lover dem anonymitet», sier han til meg.

Minnehallen er et landemerke i Taipei og ligger midt i hovedstadens regjeringsstrøk. For å komme til monumentet må du gjennom en buegang som forteller at du nå går inn på Frihetsplassen. Så må du passere nasjonalteateret og det nasjonale konserthuset, begge gigantiske bygg i klassisk kinesisk arkitektur, og til slutt gå opp litt under hundre trappetrinn før du til slutt kan skimte den enorme bronsestatuen av den tidligere presidenten. Inne i hallen blir skulpturen bevoktet hele dagen av to soldater, som blir avløst hver time foran turistenes nysgjerrige blikk. Få taiwanere synes å være begeistret for det teatrale vaktskiftet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal