Også i dag bliver sikkert en god dag

Wim Wenders har med Perfect Days skabt et stykke fænomenal cirkulær filmkunst, der minder os om glæden ved blot at være til.

februar 2024
Rollen som toiletrengører indbragte Kōji Yakusho prisen for bedste skuespiller i Cannes. Foto: Arthaus.

Hver morgen ruller Hirayama omhyggeligt dynen og madrassen sammen og placerer puden ovenpå, så det hele kan samles i et hjørne af boligen. Han finder knagen, hvorpå han aftenen forinden har hængt sin blå arbejdskittel. Han iklæder sig den og begiver sig nedenunder. Her finder han sine nøgler og sit kamera, som altid ligger lige her på hylden ved døren ud til gården. Udenfor smiler han og kigger mod himlen. Det gør han hver dag. Også i dag bliver sikkert en god dag. Inden han sætter sig ind i bilen, trækker han en kaffe fra automaten. Den drikker han, mens han kører på arbejde.

Det cirkulære

Wim Wenders’ rolige epos Perfect Days er den første times tid ren rutine. Ikke forstået sådan at der er tale om rutinemæssigt filmarbejde, altså venstrehåndsarbejde, nej, tværtimod. Wenders formår mesterligt at iscenesætte en toiletrengøringsmands rutine. Det er cirkulær filmkunst, når det er allerbedst. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal