Oppfinnelsen av astronauten

Astronauter, kosmonauter, kinesiske taikonauter og snart også indiske vyomanauter er de fremste symbolene for romeventyret. Men dette eventyret er på ingen måte selvsagt.

«Mercury Seven»: Sju ordinære menn på vei oppover. Foto: NASA.

I 1955 så 42 millioner seere Disney-dokumentaren Man in Space, som ble sendt på tv-kanalen ABC. Året etter fikk halvparten av alle amerikanere med seg reprisen. Samme år mente 38 prosent av amerikanerne at det snart ville bli mulig å reise til månen, mot 15 prosent i 1949. I fiksjonen, fra Jules Vernes romaner til Christopher Nolans film Interstellar (2014), blir erobringen av verdensrommet framstilt som virkeliggjøringen av en drøm, som oppfyllelsen av en tidløs universell drift.

I virkeligheten var det nødvendig å skape oppslutning i opinionen om romfarten. Her har det vitenskapelige utbyttet av utforskningen av verdensrommet og den planetariske bevisstheten som satellittbilder av jorda har skapt, bidratt mye. Det samme har astronauten og heltedyrkingen av denne skikkelsen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal