Houthiene utfordrer USA

USAs støtte til Israels krig mot Gaza har fått houthiene til å trappe opp angrepene mot konteiner- og tankskip. Samtidig sliter USA med å få en internasjonal koalisjon på beina for å beskytte skipsfarten.

mars 2024
Med sine aksjoner til støtte for palestinerne på Gaza har houthiene blitt mer populære blant jemenittene, som ved flere anledninger tidligere har demonstrert i hopetall mot dem. Her fra en støttedemonstrasjon for Palestina i Jemens hovedstad Sanaa 28. februar. Foto: Yahya Arhab, EPA / NTB.

Etter at Israel gikk til angrep på Gaza som gjengjeldelse for det blodige angrepet til Hamas 7. oktober, har de jemenittiske houthi-opprørerne trappet opp angrepene mot skipstrafikken i Bab al-Mandeb, «Tåreporten». Det 193 kilometer lange og 32 kilometer brede sundet mellom Den arabiske halvøy og Afrikas horn leder til Rødehavet og Suezkanalen. Her sender houthiene, som tilhører den sjiamuslimske zaydismen, droner med sprengladninger og missiler mot fraktskip og tankskip. De har også brukt helikoptre for å ta kontroll over sundet. «For å oppfylle vår religiøse, moralske og humanitære plikt til å støtte dem som utsettes for urett i Palestina og Gaza», forklarer houhti-talspersonen Yahya Sarre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal