Bibelsk retorikk for etnisk rensing

Krigen mot Gaza har vært preget av religiøs retorikk fra Israels regjering. Denne sammenblandingen av politikk og religion fra ellers sekulære ledere er langt fra ny.

april 2024
Israels statsminister Benjamin Netanyahu holder seg unna det meste av religiøs praksis, men nøler ikke med å bruke religiøs retorikk. Her fra et besøk ved Vestmuren i Jerusalem 1. januar 2023. Foto: Il Cohen-Magen, AFP / NTB.

«Med Guds hjelp» legger den israelske høyresiden systematisk til kampropet i krigen mot Gaza, «sammen vil vi seire!». Slik gir de bevisst krigen mot den islamske motstandsbevegelsen Hamas en religiøs dimensjon.

På en pressekonferanse i Tel Aviv 28. oktober siterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu fra femte Mosebok i den hebraiske bibelen (25:17): «Husk hva Amalek gjorde mot deg» (en henvisning til Israels «evige» fiende, som må utslettes, se faktaboks). 3. november gjentok han sitatet i et brev til soldatene der han hyllet deres «kamp mot morderne i Hamas». Dette til tross for at han selv avstår fra det meste av religiøs praksis. Sør-Afrika har også brukt sitatet til å klage regjeringen hans inn for Den internasjonale domstolen (ICJ), som ett av bevisene på bevisst oppfordring til folkemord. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal