Bondeopprøret, andre akt

I 2021 tvang bøndene i Punjab statsminister Narendra Modi til å legge fra seg planene sine om å liberalisere landbruket. Nå protesterer Indias bønder igjen.

april 2024
Fra demonstrasjonene utenfor New Delhi i 2021. Foto: Rupinder Singh, Unsplash.

Drager mot droner. I midten av februar tydde demonstrantene til kreative grep for å hindre politidronene i å sende tåregass mot de flere tusen bøndene som stanget mot det massive politioppbudet som var satt inn for å hindre dem med alle midler i å nærme seg hovedstaden New Delhi. De indiske bøndene protesterer igjen. I 2020 og 2021 overveldet de India med protester uten sidestykke i landets nyere historie.fe De nye protestene kan bli en torn i øyet på statsminister Narendra Modi og skape problemer for valgkampen hans.

For fire år siden reiste bøndene i indiske Punjab seg mot liberaliseringen av landbrukssektoren, med blant annet avskaffelse av de statsgaranterte minsteprisene på hvete og ris. Bønder fra hele landet sluttet seg til opprøret, spesielt fra Uttar Pradesh og Haryana, hvor Modis Bharatiya Janata Party (BJP) tradisjonelt har hatt stor oppslutning. Sammen omringet de New Delhi – fredelig, men bestemt. Verken vinterkulden, koronaviruset eller politiets batonger klarte å fjerne dem. Gradvis ble hovedstaden beleiret av de mange menneskene som strømmet til og etablerte en selvorganisert og selvforsynt «autonom republikk» i utkanten av byen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal