USAs progressive bevæpner seg

«Ikke ta med pistolene dine til byen», sang Johnny Cash. Men det gjør flere titalls millioner amerikanere. De fleste er konservative republikanere, men nå har også mange demokrater og progressive skaffet seg skytevåpen.

Svarte våpeneiere demonstrerer for det andre grunnlovstillegget, om retten til å eie og bære våpen, i Oklahoma City 20. juni 2020. Foto: Seth Herald, AFP / NTB.

I en rask bevegelse lades våpenet. Løpet rettes mot målet, som skimtes i rak linje fra det bakre til det fremre siktet. Pusten går rolig ut, så trykker pekefingeren forsiktig på avtrekkeren. På et brøkdels sekund eksploderer universet: Hylsen slynges ut til siden, detonasjonen får trommehinnene til å vibrere til tross for hørselvernet. Rekylen presser overkroppen bakover mens våpenet løftes ti centimeter. Eksplosjonen etterlater en stram eim av krutt.

Gjennom en kikkert gransker Sandra skyteskiven, som er hengt opp på en trestolpe plantet i den tørre jorda på skytebanen. Med et stort smil legger hun sin Smith & Wesson MP Shield på bordet og sier: «Midt i blinken!» Den unge hjelpepleieren med meksikansk bakgrunn har nylig begynt med skytetrening. Vi møter henne en lørdag formiddag sammen med andre medlemmer på Ben Avery Shooting Facility nord for Arizonas hovedstad Phoenix. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal