Verdens nye fabrikk?

USAs ønske om å begrense handelen med Kina skaper problemer for multinasjonale selskaper som i lang tid har hatt produksjonen sin i Midtens rike. Men India er ikke nødvendigvis løsningen.

april 2024
Fra en moped-fabrikk i Tamil Nadu, 22. august 2022. Statsminister Narendra Modi har lovet å gjøre India til et av verdens fremste produksjonsland, men elendig infrastruktur og dårlig skolevesen gjør Modis og Vestens forhåpninger om at India skal bli en reell utfordrer til Kina heller illusoriske. Foto: Atul Loke, The New York Times / NTB.

I desember annonserte lokalmyndighetene i Bangalore at taiwanske Foxconn – som produserer det meste av Apples iPhone-telefoner i Kina – ville øke investeringene sine i en fabrikk i området som kalles Indias Silicon Valley, fra én til 2,7 milliarder dollar. Nyheten slo ned som en bombe. Er statsminister Narendra Modi i ferd med å lykkes med å gjøre India til det nye «verdenssenteret for produksjon av elektroniske systemer», som han så ofte har sagt?

India tjener for tiden utvilsomt på en omfattende de-risking, en risikoeliminering der de multinasjonale selskapene forsøker å redusere sin økonomiske sårbarhet for den kinesiske «risikoen», mens USA forsøker å stanse Kinas framvekst. Skal man tro mediene, ligger alt til rette for en «stor utskiftning» i Asia. I 2022 ble India verdens tredje største økonomi (målt i kjøpekraftsparitet), og gikk dermed forbi den tidligere kolonimakten Storbritannia. India har den høyeste veksten i verden: Etter 6,7 prosent i fjor estimerer Det internasjonale pengefondet (IMF) at veksten vil havne på 6,5 prosent i år, mens Kinas vil ende på 4,6 prosent. Mange så oppskytingen av en indisk månerakett i august som symbolsk for landets ferd oppover. Mens regjeringer og redaksjoner lar seg beruse av ideen om India som «verdens nye fabrikk», gir virkeligheten på bakken gode grunner til å være mer skeptisk.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal