Hva er planen for Gaza?

Mens israelske ledere stadig gjentar målet om å utslette Hamas, er de svært tilbakeholdne om hva som skal skje med enklaven når krigen er over.

juni 2024
Utsikt mot den utbombede Gaza by 22. mai. FNs mineorganisasjon UNMAS anslår at det vil ta minst 14 år å rydde ruinene i Gaza. Hva som vil skje med enklaven når krigen er over, er fortsatt høyst uklart. Foto: Abed Rahim Khatib, DPA / NTB.

Den 7. oktober i fjor gjennomførte Hamas’ væpnede fløy den mest spektakulære operasjonen i organisasjonens historie da den klarte å ta seg gjennom sikkerhets-muren rundt Gaza. Nesten åtte måneder etter at represaliene mot den palestinske enklaven startet, har doktrinen om «disproporsjonal maktbruk» fått en ny dimensjon.

Denne avskrekkingsstrategien er bedre kjent som «Dahiya-doktrinen», fra det arabiske ordet for «forstad», som i Libanon viser til de Hizbollah-dominerte sørlige forstedene til Beirut som ble lagt i ruiner av israelske bomber i 2006. Doktrinen ble offentlig erkjent i 2008 av general Gadi Eizenkot, daværende øverstkommanderende for det nordlige Israel. Eizenkot ble senere øverstkommanderende for det israelske militæret (fra 2015 til 2019) og er nå med i det israelske krigs-kabinettet som ble dannet 11. oktober i fjor. Doktrinen, slik den har blitt definert av reserveoberst Gabi Siboni, går ut på at Israel «må handle umiddelbart, resolutt og med en maktbruk som er disproporsjonal med fiendens handlinger og den trusselen denne utgjør», med mål om å «påføre en så stor skade og avstraffelse at det vil kreve langvarige og kostbare gjenoppbyggingsprosesser».
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal