Fra en demonstrasjon i Tel Aviv 19. april 2020 mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Oded Balilty, Ap Photo / NTB.

Israel og Tyrkia, to gode fiender

I tiår har Israel og Tyrkia vært både allierte og rivaler, handelspartnere og motstandere. Nå kan Assad-regimets fall i Syria føre til en eskalering mellom de to gode fiendene.

mai 2025

«Vi ser og vi vet hva som skjer i -Palestina. Måtte Allah forbanne det sionistiske Israel», skrev Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan på X i forbindelse med Id-el-fitr 30. mars. Israels utenriksminister reagerte umiddelbart på samme sosiale medium: «Diktatoren Erdoğan har avslørt sitt antisemittiske ansikt. Han er en fare for regionen og for sitt eget folk. Vi håper at medlemslandene i Nato forstår dette.» Palestina-saken har lenge skapt friksjon mellom Tyrkia og Israel. Nå har situasjonen i Syria også blitt en kilde til spenning mellom to land som lenge var allierte og ofte blir sett som de store vinnerne etter Assad-regimets fall i desember.

Innad i Tyrkia er Syria – og ønsket om en sterk innflytelse i nabolandet – en kilde til splid mellom Erdoğans islamsk-nasjonalistiske regjering og de som utfordrer den. Det kan delvis forklare fengslingen av presidentens fremste rival, den populære ordføreren i Istanbul, Ekrem İmamoğlu, fra det største opposisjonspartiet, Det republikanske folkepartiet (CHP). Men dette partiet har også en annen tilnærming til Israel-Palestina-konflikten enn Erdoğans Partiet for rettferd og utvikling (AKP). I denne saken må AKP finne en balanse mellom konkurrentens moderate linje, presset fra de mer radikale fløyene innen politisk islam og sin egen nøling. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal