Debatten om Le Monde

Boken til Pierre Péan og Philippe Cohen, La Face Cachée du Monde , har skapt et veritabelt jordskjelv i fransk journalistikk. Samtidig med at amerikansk fjernsyn og presse blander krigspropaganda og nyheter, interesserer en stadig større del av befolkningen seg for hvordan mediene fungerer. Utgjør mediene i dag den eneste makten uten motmakt? «Den moderne journalistikkens historie er en historie om hvordan den har frigjort seg fra alle samfunnsmakter og derfor kan hevde å være en autonom makt med evne til å kontrollere de andre. Men hvem skal kontrollere journalistenes makt?» Dette betimelige spørsmålet stiller mediehistorikeren Thomas Ferenczi. Og selv om det i Frankrike finnes andre store mediegrupper – med forbindelse til våpenindustrien – som truer mangfoldet (Dassault og Lagardère), er det ikke illegitimt å «etterforske» Le Monde.

Hvis man ser bort fra det domstolene kan avsløre, fornærmelser og overdrivelser (blant annet når forfatterne bruker samme metoder som de anklager Le Monde for) og tvilsomme politiske vurderinger, stiller Pierre Péan og Philippe Cohen like fullt to helt sentrale spørsmål: (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bidrag til et kritisk blikk på kolonitiden

Neste sak

Fra krigens til protektoratets kaos

Mer Media

Selvpromotøren

Amerikanske Edward Bernays blir i dag sett som den moderne massemanipulasjonens far. Et nærmere ettersyn viser

Mediemisjonærene

Hvorfor er Juan Guaidó Venezuelas egentlige president? Hvor fort må den brasilianske statslederen kutte i pensjonene?

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0