Microsofts skjulte imperium

I fremtiden kan vi tenke oss skrivere som ikke godtar billigpatroner, men krever dyre «originaler». Ny Microsoft-teknologi kan hindre deg å bytte merke, eller tvinge frem unødvendige og kostbare «oppgraderinger» gjennom planlagt foreldelse.

april 2003

Ordet «palladium» stammer fra antikkens Troja. Byen sto under beskyttelse av gudinnen Pallas, og manifestasjonen av alliansen var et palladium: en statue av gudinnen som ikke måtte sees av vanlige mennesker. Den var plassert i tempelets innerste og helligste rom. Så lenge palladiumet befant seg i tempelet, sier legenden, var Troja uinntagelig.

Om det var akkurat dette Microsoft-sjefen Bill Gates hadde i tankene når han i sin tid valgte «Palladium» som navn på selskapets nye datasikkerhetsteknologi skal være usagt, men navnet høver bra. Teknisk sett fungerer nemlig Palladium-teknologien som en elektronisk vokter som er delegert ansvaret med å passe på ulike former digital teknologi og digitalt innhold. Fysisk er Palladium en «maskin i maskinen» – laget slik at eieren av maskinen der Palladium inngår verken har innsyn i, eller kontroll over, operasjonene til den «indre» maskinen. I stedet overkodes den av Microsoft, som via en Internett-forbindelse forsyner maskinen med de privilegier og de digitale sertifikater den trenger for å fungere. Brytes denne forbindelsen, eller mister maskinen Microsofts gunst, så vil de beskyttede data og tjenester maskinen vanligvis gir adgang til ikke lenger være tilgjengelig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal