Fra Bosnia til Rwanda

Hvilken holdning viser USA når de blir stilt overfor folkemord og hvordan kan vi forstå dette begrepet?

mai 2003

I disse tider hvor amerikanske korstog kjemper «det gode kamp mot det onde», er det nødvendig å lese Samantha Powers bok A Problem from Hell. I 1995 da hun som journalist i Washington Post dekket krigen i Bosnia, varslet hun sin redaksjon om en mulig massakre på bosniske muslimer. Til svar fikk hun: «Når Srebnica faller, kan vi fortelle om det». Denne passive holdningen ga henne lyst til å grave dypere i spørsmålet og å skrive en bok. Hun innså at hun ble nødt til å bøye seg for kjensgjerningene: Dette var uttrykk for en holdning overfor massemord som i USA opp igjennom det 20. århundre har vært nesten konstant, uansett hvilken farge regjeringen har hatt.

I boka undersøker Power amerikanernes holdning overfor massakre og folkemord på armenere, på jødene under annen verdenskrig, i Kambodsja, på kurderne i Irak, i Rwanda, i Bosnia og i Kosovo. I hvert av disse tilfellene fremhever hun rollen til visse enkeltpersoner, som ambassadør Henry Morgenthau (angående armenerne) eller Raphael Lemkin (angående jødene), som ofte fører en ensom kamp for å påvirke den aktuelle administrasjonen. Men Washington lar seg ikke påvirke. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal