Fra krigens til protektoratets kaos

Kaotiske tilstander har preget Irak etter krigen. Fra nord til sør i landet har det vært store protester mot USAs okkupasjon. Mens den pensjonerte generalen Jay Garner leder innføringen av et amerikansk protektorat, forteller erfaringene fra Bosnia og Kosovo om et protektorat som har spilt fallitt.

Til tross for de fiendtlige demonstrasjonene som har rettet seg mot amerikanernes nye samfunnsorden, fra kurderne i nord til sjiittene i sør, ser det ut til at USA har bestemt seg for å påtvinge Irak et protektorat. Selv om et overveldende flertall av verdens stater, blant dem også enkelte av Washingtons allierte i angrepskrigen, krever at man må gå veien om FN, planlegger president George W. Bush å overlevere nøklene til Bagdad til en amerikansk administrasjon, som eventuelt vil suppleres med lokale samarbeidspartnere.

Dette er ingen ny oppfinnelse fra de nykonservative kreftene som overtok den avgjørende innflytelsen i Det hvite hus i januar 2001. Amerika hadde aldri kolonier av den typen som skapte de europeiske imperienes glanstid, men rundt forrige århundreskifte nølte ikke amerikanerne med å administrere Cuba og Filippinene, dernest Haiti, Den dominikanske republikk og Nicaragua, og enda senere Panama – som en slags nykolonier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0