Fra krigens til protektoratets kaos

Kaotiske tilstander har preget Irak etter krigen. Fra nord til sør i landet har det vært store protester mot USAs okkupasjon. Mens den pensjonerte generalen Jay Garner leder innføringen av et amerikansk protektorat, forteller erfaringene fra Bosnia og Kosovo om et protektorat som har spilt fallitt.

Til tross for de fiendtlige demonstrasjonene som har rettet seg mot amerikanernes nye samfunnsorden, fra kurderne i nord til sjiittene i sør, ser det ut til at USA har bestemt seg for å påtvinge Irak et protektorat. Selv om et overveldende flertall av verdens stater, blant dem også enkelte av Washingtons allierte i angrepskrigen, krever at man må gå veien om FN, planlegger president George W. Bush å overlevere nøklene til Bagdad til en amerikansk administrasjon, som eventuelt vil suppleres med lokale samarbeidspartnere.

Dette er ingen ny oppfinnelse fra de nykonservative kreftene som overtok den avgjørende innflytelsen i Det hvite hus i januar 2001. Amerika hadde aldri kolonier av den typen som skapte de europeiske imperienes glanstid, men rundt forrige århundreskifte nølte ikke amerikanerne med å administrere Cuba og Filippinene, dernest Haiti, Den dominikanske republikk og Nicaragua, og enda senere Panama – som en slags nykolonier. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Et ulovlig angrep

Neste sak

Et tilbaketrukket tilbakeblikk

Mer Krig

Illusorisk om islamisering

To nye bøker har vekket nytt liv i den franske debatten om hva som får unge muslimer til å begå vold i islams navn. Dessverre overser bøkene innsiktene fra politisk sosiologi og holder fast på utdaterte idéhistoriske forklaringer.

Forbudet mot krig står for fall

Bombingen av Libya i 2011 og konflikten i Syria har satt en bråstopper for intervensjonsiveren til stormaktene som siden 90-tallet har forsøkt å endre verdensordenen FN-pakten innførte i 1945. Men ingen ny orden kan skimtes i horisonten.

Kunsten å blåse opp trusler

På tross av nedtrapping i Irak og Afghanistan er de amerikanske forsvarsutgiftene på vei opp. Og NATO-landene har lovet å bruke to prosent av BNP på forsvar. Det eneste som mangler er en reell «eksistensiell trussel».

Snubler inn i storkrig

Stormaktene forbereder seg på krig og hevder det er måten å forebygge krig på. Historien har lært oss at det motsatte er tilfellet.

Jihadismens opprinnelse

Jihad betyr kraftanstrengelse for åndelig vekst, men brukes også om kamp mot vantro og hyklere. Dagens voldelige jihadister er inspirert av en ekstrem ideologi med en dobbel opprinnelse: Muslimbrødrene og den wahhabistiske salafismen.

0 kr 0