Velferdsgode eller handelsvare

Titalls millioner barn under fem år dør hvert år. 80 prosent kunne ha vært reddet hvis de hadde hatt tilgang på livsnødvendige medisiner. Hvem eier legemidlene – den som har fremstilt dem, pasienten som trenger dem, eller mellomleddet som kjøper dem og selger dem videre?

Legemidlenes kostnader, som er et akutt og presserende problem for utviklingslandene, risikerer å berøre hele jordkloden i løpet av de kommende ti til tjue år. Selv i de industrialiserte landene, hvor befolkningene i snart femti år har vært vant til en systematisk og gratis tilgang til nødvendige medisiner, vil denne rettigheten kunne skrumpe betraktelig inn.

For hvor lenge vil helsesystemene i de industrialiserte landene kunne bære refusjonskostnadene som følger med nye medikamenter mot for eksempel hjerte- og karsykdommer eller kreft eller behandlingsmetoder knyttet til en stadig eldre befolkning? For ikke å snakke om de medisiner som vil bli utviklet og patentert med basis i forskning på det menneskelige genom (den samlede arvemassen) – på tross av at denne forskningen pågår takket være offentlig finansiering? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal