Fleksibel økonomi – fleksible byer?

Byene våre gjenspeiler den økte fleksibiliteten i de større bedriftene og står i fare for å reduseres til sentra for velstående yrkesnomader.

august 2003

De store byene er av og til dårlig administrert, hardt hjemsøkt av kriminalitet, skitne og forfalne. Likevel er det mange som mener at man vinner på å bo i by, selv i de mest avskrekkende av dem. Hvorfor? Fordi byene kan gjøre oss mennesker mer komplekse. En by er et sted der man lærer å leve sammen med ukjente, å dele erfaringer og interesseområder som vi ikke kjenner ut og inn fra før. Likhet sløver tanken, mens mangfold stimulerer den.

Byen gir dessuten dem som bor der en mulighet til å utvikle en fyldigere bevissthet om seg selv. De er ikke bare bankansatte eller vaskekoner, afro-antilliske eller angelsaksiske, anglofone eller hispanofone, borgerlige eller proletarer: de kan være det ene eller det andre, eller alt sammen på samme tid, kanskje mer. De er ikke fanget i et ubevegelig identitetsskjema. De kan utvikle flere forskjellige bilder av egen identitet, samtidig med at de vet at det de selv er varierer med hvem de treffer. Her ligger mangfoldets kraft: det frigjør den enkelte fra enhver vilkårlig identitet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal