For et kooperativt verdensfond for vann

Det er ikke nødvendig å vente på radikale endringer i det internasjonale systemet for å sørge for at alle har tilgang til vann innen 2020. Et kooperativt verdensfond for vann kan faktisk opprettes allerede i dag, skriver Riccardo Petrella.

Under de siste store verdenstoppmøtene (New York, Monterrey, Johannesburg, Evian, Kyoto) ble det kunngjort at det er en «prioritet» å skaffe tilgang til drikkevann for de 1 200 millioner menneskene i verden som fortsatt ikke har det. Men ingen seriøse tiltak er blitt iverksatt. De multinasjonale selskapene gjorde denne «prioriteten» til en viktig ingrediens i sin image-bygging, men har fremdeles ikke skaffet til veie konkrete midler. Det fåmannsveldet som styrer verden kommer ikke til å gjøre «mirakler»… Derfor er det samfunnsborgernes oppgave å legge forholdene til rette for en folkelig mobilisering for offentlig finansiering av retten til vann for alle senest innen 2020.Det bør opprettes et kooperativt verdensfond for vann som kan finansieres på følgende måte:

1. Gjennom en generell beskatning hvor man kunne bruke 0,01 prosent av bruttonasjonalproduktet til de landene som er medlem av OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), estimert til ca. 33 000 milliarder dollar. Det ville gi en inntekt på mer enn tre milliarder dollar pr. år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0