Putin splitter eliten

Arrestasjonen av oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij markerer starten på et generaloppgjør mellom Kreml og de russiske oligarkene. Yukos-sjefen har satt penger i opposisjonspartier, og satset på enda større innflytelse over politiske beslutninger etter valget på ny nasjonalforsamling i desember.

Resultatet av konflikten mellom Kreml og Khodorkovskij vil bli avgjørende for hvilken retning Russland slår inn på i de neste ti årene. Konflikten har pågått siden i sommer, men noen uker før parlamentsvalget i begynnelsen av desember var et sammenstøt blitt uunngåelig: Visse oligarker med den tidligere Yukos-sjefen i spissen hadde planer om å «privatisere» den kommende Dumaen ved å få et tilstrekkelig mindretall til å blokkere nasjonalforsamlingens avgjørelser. Men president Vladimir Putins oppgjør med oligarkene henger også sammen med de umiddelbart forestående privatiseringene i Russland (av statlige monopoler som Gazprom) og de gryende utenlandske storinvesteringene i strategiske sektorer. Putin kunne ikke godta at oligarkene forsterket sin kontroll over økonomien og dermed kunne sette betingelsene for de multinasjonale selskapenes rolle i russisk økonomi.

Verdenssamfunnet teller poeng mens det forsøker å sikre egne interesser, på tross av selvmotsigelser i sin tilnærming til konflikten. Etter å ha tilbudt de tidligere kommunistlandene både «demokrati» og «marked», hadde man håpet å slippe å velge mellom mannen i Kreml og forretningsmennene. Verdenssamfunnet drømte om at det skulle dukke opp en person som på en troverdig måte var i stand til å opptre som forsvarer av både demokratiske verdier og frihet for næringslivet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Eksplosjon i Bolivia

Default thumbnail
Neste sak

Ebadi balanserer på knivseggen

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.