Putin splitter eliten

Arrestasjonen av oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij markerer starten på et generaloppgjør mellom Kreml og de russiske oligarkene. Yukos-sjefen har satt penger i opposisjonspartier, og satset på enda større innflytelse over politiske beslutninger etter valget på ny nasjonalforsamling i desember.

Resultatet av konflikten mellom Kreml og Khodorkovskij vil bli avgjørende for hvilken retning Russland slår inn på i de neste ti årene. Konflikten har pågått siden i sommer, men noen uker før parlamentsvalget i begynnelsen av desember var et sammenstøt blitt uunngåelig: Visse oligarker med den tidligere Yukos-sjefen i spissen hadde planer om å «privatisere» den kommende Dumaen ved å få et tilstrekkelig mindretall til å blokkere nasjonalforsamlingens avgjørelser. Men president Vladimir Putins oppgjør med oligarkene henger også sammen med de umiddelbart forestående privatiseringene i Russland (av statlige monopoler som Gazprom) og de gryende utenlandske storinvesteringene i strategiske sektorer. Putin kunne ikke godta at oligarkene forsterket sin kontroll over økonomien og dermed kunne sette betingelsene for de multinasjonale selskapenes rolle i russisk økonomi.

Verdenssamfunnet teller poeng mens det forsøker å sikre egne interesser, på tross av selvmotsigelser i sin tilnærming til konflikten. Etter å ha tilbudt de tidligere kommunistlandene både «demokrati» og «marked», hadde man håpet å slippe å velge mellom mannen i Kreml og forretningsmennene. Verdenssamfunnet drømte om at det skulle dukke opp en person som på en troverdig måte var i stand til å opptre som forsvarer av både demokratiske verdier og frihet for næringslivet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Eksplosjon i Bolivia

Neste sak

Ebadi balanserer på knivseggen

Mer Russland

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

0 kr 0