Putin splitter eliten

Arrestasjonen av oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij markerer starten på et generaloppgjør mellom Kreml og de russiske oligarkene. Yukos-sjefen har satt penger i opposisjonspartier, og satset på enda større innflytelse over politiske beslutninger etter valget på ny nasjonalforsamling i desember.

Arrestasjonen av oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij markerer starten på et generaloppgjør mellom Kreml og de russiske oligarkene. Yukos-sjefen har satt penger i opposisjonspartier, og satset på enda større innflytelse over politiske beslutninger etter valget på ny nasjonalforsamling i desember.

Resultatet av konflikten mellom Kreml og Khodorkovskij vil bli avgjørende for hvilken retning Russland slår inn på i de neste ti årene. Konflikten har pågått siden i sommer, men noen uker før parlamentsvalget i begynnelsen av desember var et sammenstøt blitt uunngåelig: Visse oligarker med den tidligere Yukos-sjefen i spissen hadde planer om å «privatisere» den kommende Dumaen ved å få et tilstrekkelig mindretall til å blokkere nasjonalforsamlingens avgjørelser. Men president Vladimir Putins oppgjør med oligarkene henger også sammen med de umiddelbart forestående privatiseringene i Russland (av statlige monopoler som Gazprom) og de gryende utenlandske storinvesteringene i strategiske sektorer. Putin kunne ikke godta at oligarkene forsterket sin kontroll over økonomien og dermed kunne sette betingelsene for de multinasjonale selskapenes rolle i russisk økonomi.

Verdenssamfunnet teller poeng mens det forsøker å sikre egne interesser, på tross av selvmotsigelser i sin tilnærming til konflikten. Etter å ha tilbudt de tidligere kommunistlandene både «demokrati» og «marked», hadde man håpet å slippe å velge mellom mannen i Kreml og forretningsmennene. Verdenssamfunnet drømte om at det skulle dukke opp en person som på en troverdig måte var i stand til å opptre som forsvarer av både demokratiske verdier og frihet for næringslivet. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Eksplosjon i Bolivia

Default thumbnail
Neste sak

Ebadi balanserer på knivseggen

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller forsøker Kreml, sammen med

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.