Veikartet for privatisering

Over hele Europa privatiseres bedrifter og tjenester som tidligere har hørt inn under offentlig sektor.

Over hele Europa privatiseres bedrifter og tjenester som tidligere har hørt inn under offentlig sektor.

Alle offentlige systemer vil klappe sammen samtidig, får vi høre. Ifølge en ny undersøkelse fra det internasjonale kredittvurderingsbyrået Standard & Poors, vil gjeldsbyrden innen 2050 tilsvare mer enn 200 prosent av brutto nasjonalprodukt i Tyskland, Frankrike, Portugal, Hellas, Polen og Tsjekkia (den øvre grensen fastsatt av EUs stabilitetspakt er 60 prosent …). I Japan vil gjelsbyrden ligge på 700 prosent av bruttonasjonalprodukt, ifølge Standard & Poors. Kredittvurderingens Kassandra forklarer sine dystre spådommer slik: pensjonene vil være for høye, reproduksjonen for lav, og de gamle for mange og for gamle. Vi går altså en strålende fremtid i møte: «Nesten alle land vil oppleve et skattemessig sammenbrudd i løpet av de kommende 25 årene.»1

Samtidig stikker tyske liberalister hodet frem: «Å vise hva som kan komme til å skje om ikke politikken endres, er ikke bare legitimt, det er også nødvendig.» I deres øyne kan fremmaning av katastrofescenarier til og med være «den riktige metoden» for å selge smertefulle reformer.2 Det er nesten så man mistenker den franske helseministeren Philippe Douste-Blazy for å ha prøvd ut denne metoden da han lanserte sin plan for reformer av sykeforsikringen i Frankrike: «Med 23 000 euro i underskudd per minutt, kan vi ikke klare det (…) Vi er på randen av konkurs. Hvis ingenting gjøres, vil trygdesystemet forsvinne.»3 (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Ny historisk fase for menneskeheden

Default thumbnail
Neste sak

Mot en ny oljekrise

Andre saker om Økonomi

Den store illusjonen

Før både første og andre verdenskrig fikk britiske Norman Angell mye oppmerksomhet for sin teori om

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.