Humanitære leiesoldater?

En ny generasjon leiesoldater får nå fotfeste på det afrikanske kontinent gjennom private sikkerhetsselskaper. Disse oppnår legitimitet gjennom å fremstå som «humanitære aktører».

november 2004

Det planlagte kuppforsøket i Ekvatorial-Guinea i mars 2004 er en av den senere tids mest spektakulære leiesoldatoperasjoner. Saken har følgende ingredienser:

Et hundretalls menn og en Boeing 727 fra Sør-Afrika; Våpen som skulle lastes opp i Zimbabwe, hvor flyet ble ransaket i mars 2004; «Bakmenn» som var blitt lovet en belønning på en million dollar (briten Simon Mann og sørafrikaneren Nick Du Toit, forhenværende ledere av det private sikkerhetsselskapet Executive Outcomes); En mann siktet for å ha finansiert hele aksjonen (Mark Thatcher, sønn av Storbritannias tidligere statsminister); En mulig medskyldig fra Pentagons øverste sjikt; En opprører i eksil i Spania, Severo Moto, som oppholdt seg på Kanariøyene og bare ventet på klarsignal for å overta makten i Ekvatorial-Guinea. Motivasjonen for operasjonen mot «Afrikas Kuwait» var det svarte gull – og amerikanske selskapers økende interesse for Guineabuktas oljereserver. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal