Humanitære leiesoldater?

En ny generasjon leiesoldater får nå fotfeste på det afrikanske kontinent gjennom private sikkerhetsselskaper. Disse oppnår legitimitet gjennom å fremstå som «humanitære aktører».

Det planlagte kuppforsøket i Ekvatorial-Guinea i mars 2004 er en av den senere tids mest spektakulære leiesoldatoperasjoner. Saken har følgende ingredienser:

Et hundretalls menn og en Boeing 727 fra Sør-Afrika; Våpen som skulle lastes opp i Zimbabwe, hvor flyet ble ransaket i mars 2004; «Bakmenn» som var blitt lovet en belønning på en million dollar (briten Simon Mann og sørafrikaneren Nick Du Toit, forhenværende ledere av det private sikkerhetsselskapet Executive Outcomes); En mann siktet for å ha finansiert hele aksjonen (Mark Thatcher, sønn av Storbritannias tidligere statsminister); En mulig medskyldig fra Pentagons øverste sjikt; En opprører i eksil i Spania, Severo Moto, som oppholdt seg på Kanariøyene og bare ventet på klarsignal for å overta makten i Ekvatorial-Guinea. Motivasjonen for operasjonen mot «Afrikas Kuwait» var det svarte gull – og amerikanske selskapers økende interesse for Guineabuktas oljereserver. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Å konsumere verden gjennom bilder

Neste sak

Liberalernes Waterloo

Mer Afrika

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Tunisiernes lange ferd mot verdighet

Tunisiernes opprør mot Ben Ali i januar 2011 skapte en sjokkbølge i hele den arabiske verden og førte til massedemonstrasjoner mot diktaturer og autoritære regimer. I dag er det bare Tunisia som fortsatt er i en demokratisk overgang, og den har vært skuffende for folket.

0 kr 0