Rettferdige klær

I mai 2000 etablerte det taiwanske selskapet Tainan seg i frisonen San Bartolo. De ansatte etablerte en fagforening, men først etter en langvarig og vanskelig kamp fikk de egne rettigheter.

Ved første øyekast ser Just Garments ut som en helt vanlig mellomamerikansk maquila: En klesfabrikk i et gigantisk skur med neonbelysning og symaskiner på rekke og rad som betjenes av kvinnelige arbeidere. Lønningene er knapt nok høyere enn andre steder, «men i dag er stemningen helt annerledes enn den var da bedriften fortsatt het Tainan,» sier en av arbeiderne, Marlene Alvarado.

I mai 2000 etablerte det taiwanske selskapet Tainan seg i frisonen San Bartolo (en forstad til San Salvador). Noen måneder senere bestemte en gruppe på rundt ti arbeidere seg for å starte fagforening. Den første konflikten med ledelsen brøt ut i forbindelse med jordskjelvet i San Salvador i januar 2001. Bedriftens lokaler ble skadet og mange av arbeiderne mistet noen av sine nærmeste eller hjemmene sine.
Direktøren for Tainan, Wu Tao Chang, nektet imidlertid å gi dem en dag fri. Arbeiderne fikk ordre om å komme på jobb, selv om det fortsatt var utrygt i området: «Jeg stilte meg på en stol og oppfordret arbeiderne til å dra hjem, og vi forlot fabrikken alle sammen,» sier Ruben Orellana, en av initiativtakerne til fagforeningen. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Samme bakgrunn, samme ideer?

Neste sak

London – Bagdad

Mer Arbeid

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig betalt. Men i motsetning til mange jobber høyere oppe i yrkeshierarkiet gir de reelle bidrag til samfunnet.

Skyld på roboten

Siden begynnelsen av 2010-tallet har en stri strøm av rapporter spådd at minst en tredjedel av dagens jobber snart vil overtas av maskiner. Men en nærmere undersøkelse viser at automatiseringen så langt ikke har vært en suksess.

En verden på autopilot

Teknologiene som skulle frigjøre og avlaste oss gjør oss gradvis til slaver, argumenterer Bernard Stiegler i sin siste bok. Hva betyr kritisk tenkning i en tid der styringen stadig oftere er overlatt til automatiske systemer som er i ferd med å løpe løpsk?

0 kr 0