Vilje til endring

Kvinnene utgjør 53 prosent av befolkningen, men innehar ikke mer enn 2,5 prosent av de politiske stillingene. Den egyptiske feministbevegelsen, en foregangsfigur i arabisk kvinnekamp, var tradisjonelt ikke-religiøs. Vi har møtt en rekke av dagens holdninger blant kvinner i Egypt.

september 2005

Det er forandring i luften i Kairo. I hele år har alt fra venstreradikale til islamister protestert mot president Hosni Mubaraks avgjørelse om å stille til presidentvalg igjen. Mubarak har sittet ved makten i Egypt siden 1981, og motstandsbevegelsen bærer det megetsigende navnet «Kifaya!» (Nok!)… Psykiateren og forfatteren Nawal El Saadawi, som lenge har kjempet for kvinnenes sak, stilte som kandidat til valget. Selv om valgkomiteen ikke godtok hennes kandidatur, er det faktum at hun i det hele tatt stilte et klart tegn på klimaendring i et land der kvinnene utgjør 53 prosent av befolkningen, men ikke innehar mer enn 2,5 prosent av de politiske stillingene. Politikken er ikke det eneste feltet denne viljen til endring kommer til uttrykk i. Engasjerte muslimske kvinner sloss også for like rettigheter, særlig innen religionen.

Den egyptiske feministbevegelsen, en foregangsfigur i arabisk kvinnekamp, var tradisjonelt ikke-religiøs. Hala Galals bemerkelsesverdige film Dardasha nissa’iyaa (Kvinners småprat) fra 2004 viser utviklingen i Egypt gjennom fire generasjoner av en og samme familie. De eldste, barhodet og uten tvil moderne, minnes hvordan feministbevegelsen ble påbegynt av Hoda Shaarawi på 1920-tallet, mens deres barnebarn og oldebarn går med hijab. Man kan bare slå det fast: Det store flertallet av Kairos kvinner – over 80 prosent – går med skaut. Særlig i fasjonable butikker og kafeer med europeisk-klingende navn, for ikke å snakke om i kvartalene til det voksende borgerskapet eller i rikfolkets lune og skyggefulle smågater i Zamalek. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal