Utopisk? Javisst

Utopien om et økokompatibelt samfunn er tiltrekkende, uansett hvor vanskelig en radikal kursendring kan virke.

Stadig flere spør seg i dag hvordan vi kan skape et selvstendig og fornuftig samfunn. Tilhengerne av et slikt prosjekt samles rett nok ikke alltid under samme banner, og de forskjellige grupperingenes nøkkelbegrep varierer: vekstavvikling, antiproduktivitet og selv bærekraftig utvikling.

Det var det franske miljøpartiet De grønne som utarbeidet slagordet antiproduktivitet, og innholdsmessig tilsvarer dette nøyaktig det «vekstmotstanderne» kaller décroissance – vekstavvikling.På liknende vis slår Attac fast at «en gradvis og fornuftig oppbremsing av materiell vekst, under gitte sosiale omstendigheter, er første etappe av en avvikling av alle ødeleggende og nedbrytende produksjonsformer». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0