De fæles frigjøring

Etienne Davodeaus prisbelønte Les mauvaises gens er en smart krysning av familiekrønike og analytisk essay. Med utgangspunkt i lokal arbeiderorganisering og aksjonisme, skildrer Davodeau moderniseringen og de politiske omveltningene i Frankrike fram til sosialistseieren i 1981-valget.

mars 2006

For én gangs skyld er kritikerne og publikum enig: Les mauvaises gens er fjorårets beste franske tegneserie. Étienne Davodeaus bok (utgitt av forlaget Delcourt) har fått kritikerprisen fra ACBD (seriejournalistenes forening), samt både manus- og publikumsprisen ved den store tegneseriefestivalen i Angoulême. Davodeau selv har et ganske så avslappet, for ikke å si sarkastisk, forhold til hederen. På hjemmesiden har han publisert et foto der Angoulême-prisene er slengt ut på vedhaugen, med billedteksten: «i vinter har isen i hagen antatt merkelige former».

Om ikke direkte humor, så er det i alle fall et sympatisk humør også i Davodeaus reportasjetegneserie. Den personlige fortellermåten sørger for at Les mauvaises gens aldri blir anstrengende didaktisk, selv om tematikken er ambisiøs og Davodeau går grundig inn i materien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal