Anti-intellektualisme

«Eliten» i USA omtales som nedlatende, sløsende, kunstig, feminin, manipulerende, mer intellektuell enn praktisk og avhengig av andres arbeid. Den stigmatiserte eliten er ikke særlig rik, men den er kultivert. En taus majoritet føler seg derfor tråkket på av embetsmenns, dommeres, eksperters beslutninger, og av de intellektuelles hovmod.

Titalls millioner amerikanere har en fiendtlighet overfor de «intellektuelle» -- noe høyresiden i USA benytter seg av. Under presidentvalget i november 2004 var oppslutningen lik mellom George W. Bush og John Kerry blant høyere utdannede i den hvite middelklassen. Samtidig knuste han sin rival blant velgerne uten høyere utdannelse.1

Siden slutten av 1700-tallet har «eliten» i USA blitt omtalt som «nedlatende, sløsende, kunstig, feminin, manipulerende, mer intellektuell enn praktisk og avhengig av andres arbeid».2 Denne oppfattelsen av «eliten» vedvarer i store deler av den amerikanske befolkningen. Høyresidens konservative og religiøse «populisme» har benyttet seg av dette kulturelle trekket for å skjerme de som har den økonomiske makten. Høyresiden har brukt denne fiendtligheten til å fordømme en «lærd og amoralsk» elite de antar er fiendtlig innstilt overfor fellesskap fundert på sunn fornuft og moralske dyder. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Å kidnappe det indefra

Default thumbnail
Neste sak

Et utsøkt pantomimeteater

Andre saker om USA

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.