Ecuadors dollarbananer

I mars ble det innført unntakstilstand i Ecuador etter store demonstrasjoner mot den planlagte frihandelsavtalen med USA. På bananplantasjene føler ecuadorianske arbeidere globaliseringens konsekvenser på kroppen.

Bananplantasjene strekker seg utover på begge sider av veien mellom Santo Domingo og Machala, i de fruktbare jordområdene ved foten av de ecuadorianske Andesfjellene. Inngangene er merket med skilter med navn på haciendaen – Maria Elisa, La Julia, Norma Gisela – og væpnede vakter holder oppsyn fra utkikkstårn. Med jevne mellomrom dukker et småfly opp, det flyr lavt over åkrene og etterlater seg en hvit sky av ugressmidler.

Ecuador har de siste fem årene solgt gjennomsnittlig 4,3 millioner tonn bananer per år, og er blant verdens største eksportører av denne frukten. Landet står alene for 25 prosent av forsyningene til verdensmarkedet. 180 000 hektar plantasjer, 250 000 arbeidsplasser (14 prosent av den aktive befolkningen hvis man regner med arbeidsplasser som genereres av bananindustrien). I motsetning til i de andre landene som produserer «dollarbananer» der de tre store multinasjonale selskapene som dominerer denne sektoren (Dole, Chiquita Brands og Del Monte), eier sine egne plantasjer, kommer de ecuadorianske bananene hovedsakelig fra rundt 6000 nasjonale produsenter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fotballplaneten

Neste sak

En plass i solen

Andre saker om Ecuador

Folkeopprør mot Moreno

Økonomiske innstramminger i bytte mot en redningspakke fra IMF har utløst massedemonstrasjoner og politisk krise i

Morenos machiavellisme

Lenín Moreno ble valgt til president med løfter om å videreføre Rafael Correas sosiale politikk. I

Helse for folket

I ti år har Ecuador forsøkt å gjenoppbygge det offentlige helsevesenet etter tiår med forsømmelse og

0 kr 0