Latin-Amerika

Ecuadors dollarbananer


Som vi så nylig i NrKs Brennpunkt, spiser hver enkelt nordmann mest bananer i Europa -- etter Sverige. Ecuador har de siste fem årene solgt gjennomsnittlig 4,3 millioner tonn bananer per år. 250 0000 arbeidere i Ecuador forsyner 25 prosent av verdensmarkedet med bananer. Men produsentene dømmes for skatteunndragelser og brudd på handelslovgivningen. Arbeiderne blir eksponert for massiv bruk av kjemiske produkter. De arbeidsgiverne kaller «ekstremister», krever ikke mer enn at arbeidsmiljøloven skal gjelde. Til tross for arbeidsgivernes strategier for bekjempelse av fagforeningene blir det stadig flere konflikter på plantasjene. 22. mars ble det innført unntakstilstand i Ecuador, der det har vært store demonstrasjoner mot den planlagte frihandelsavtalen med USA. På bananplantasjene føler ecuadorianske arbeidere globaliseringens konsekvenser på kroppen.
Av og
Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Halvårsabonnement
349Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
149Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner.