Palestinere i Libanon – de som historien glemte

Det er 400 000 palestinske flyktninger i Libanon. Halvparten bor i et dusin flyktningleire spredt utover landet. Disse palestinerne følte seg «glemt» i Oslo-avtalen fra 1993. 60 prosent av de palestinske flyktningene lever under fattigdomsgrensen, arbeidsledigheten er på 70 prosent.

Attentatet i det sørlibanesiske hovedsetet Saida den 27. mai mot lederen i den palestinske gruppen av Islamsk Hellig krig, Mahmoud Al-Majzoub, og hans bror, bidro til å forsterke det herskende ustabile klima i Libanon. Dagen etter gikk til og med den israelske hæren til bombeangrep som man ikke hadde sett make til siden hærens tilbaketrekking fra Libanon 25. mai 2000. Bombingen foregikk i grensestrøkene i Bekaadalen og dessuten i nærheten av Beirut.

Dette var en israelsk gjengjeldelse på avfyrte raketter som man beskyldte Hizbollah og lederen av den palestinske militsen PLFP-General Command, Ahmed Jibril for å ha stått bak. Dette gav nytt liv til debatten om å avvæpne Hizbollah og palestinere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0