Terrorisme under falskt flagg

I september 2005 i Basra ble medlemmer av de britiske spesialstyrkene SAS arrestert av irakisk politi – britene var kledd som arabere, hadde på seg parykker og en bil full av eksplosiver som de angivelig planla å detonere med fjernkontroll i et av de myldrende markedene i byen. Medlemmene av SAS ble frigjort av den britiske hæren som stormet inn i den irakiske politistasjonen.

september 2006

I boken NATO’s Secret Armies. Operation Gladio and Terrorism in Western Europe (2005) har den sveitsiske forskeren Daniele Ganser ved Institutt for strategiske studier i Zürich kartlagt hemmelige væpnede organisasjoner som er betegnet som stay behind-organisasjoner, eller Operasjon Gladio (Sverdet). Disse gruppene, som ble opprettet av NATO og CIA i alle land i Vest-Europa under Den kalde krigen, hadde som oppdrag å gjøre undergrunnsmotstand mot Sovjetunionen hvis det ble invasjon. Disse væpnede organisasjonene var utenfor parlamentarisk kontroll i flere land, og rekrutterte ofte medlemmer fra høyreekstreme miljøer. De var underlagt NATOs Allied Clandestine Committee, ACC og Clandestine Planning Committee, CPC.

Kodenavnene på gruppene varierte fra land til land. Organisasjonene kunne hete SDRA8/STCmob (Belgia), Absalon(Danmark), TD BJD(Tyskland), LOK(Hellas), I&O(Nederland), ROC(Norge), Aginter Press (Portugal), SDECE (Frankrike), P26(Sveits), Counter-Guerrilla(Tyrkia), OWSGV(Østerrike) eller Stay Behind (Luxembourg). Navnene på gruppene i Finland, Spania og Sverige er fremdeles ukjente. I 1990 vedtok EU-parlamentet en resolusjon som fordømte Operasjon Gladio, og som krevde en undersøkelse av alle stay-behind-organisasjoner i Europa. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal