/

11. september og Hollywood

Amerikansk filmproduksjon gir et fasettert bilde av situasjonen etter 11. september. Noen støtter unntakspolitikken, andre er mer kritiske. Hollywoods styrke ligger i dets evne til å ta opp i seg tilsynelatende motstridende diskurser, og likevel samle publikum foran lerretet.

11. september har ikke hatt noen innvirkning på den amerikanske filmindustriens ideologiske kontinuitet. Konsekvensene etter attentatene kommer snarere til syne i det faktum at flere filmproduksjoner er fullstendig blottet for komplekser. Etter å ha erklært «historiens slutt» i 90-åra (Matrix), varsler Hollywood nå «drømmens slutt», og framhever hvor viktig det er at USA igjen trer inn i Historien, og blir dens drivende kraft.

Tradisjonelt har Hollywoods filmskapere heller ensidig behandlet tema som har med nasjonal sikkerhet å gjøre. På tross av en utbredt «antibushisme», ser de seg nå nødt til å ta medienes framstilling av terrorattentatene og deres etterdønninger med i betraktningen. Samtidig må de skrive seg inn i en tradisjon som allerede før 2001 tok sin næring fra teorier om «sivilisasjonenes sammenstøt» (Samuel Huntington), USAs «profetiske oppdrag», og «Historiens slutt» (Francis Fukuyama), samt følelsen av å høre til et fellesskap. I X-Men (Bryan Singer, 2000) møtes «over 200 statsoverhoder» på Ellis Island, under «FNs og frihetsgudinnens» høye beskyttelse for å drøfte problemene som knytter seg til mutantene, en metafor for vår verdens innvandringsproblemer. De onde mutantene symboliserer et mislykket forsøk på å få et multirasialt samfunn til å fungere. Manglende evne til å beskytte individene førte til en avlegitimering av multilateralismen, det kosmopolitiske ideal (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

De døde og de sanne døde

Default thumbnail
Neste sak

En ubehagelig sannhet

Andre saker om Film

Tvisyn med spredning

De beste HBO-seriene har over årene gitt oss sympatisk og overbevisende dramatikk med utgangspunkt i de

Konspiranoia nå igjen?

HBO-dokumentaren Kill Chain presenterer muligheten for at valgresultatene i flere amerikanske valgkretser kan ha blitt fordreid

Velkommen til Wakaliwood

I et fattig nabolag i Kampala lager en selvlært regissør fantasifulle og humoristiske lavbudsjettsfilmer med en

Virusfiksjon

Ni år etter at Contagion hadde premiere, har pandemifilmen fått ny aktualitet.Steven Soderberghs film Contagion fra

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.