Revolusjon i revolusjonen

I den bolivarske «prosessen» er folkelig deltagelse det viktigste verktøyet for å endre statsapparatet. Lokale samfunnsråd er en mulig løsning på problemene med byråkrati og korrupsjon. Bare på noen måneder har flere tusen slike samfunnsråd blitt opprettet i hele Venezuela.

oktober 2006

Mannen avbryter seg selv. Kontorer og byråkrati «er ikke hans greie». Han merker godt hvordan han skiller seg ut med caps'en på hodet, tredagersskjegg og en skitten dongeribukse. Men han har ikke brukt bortimot en uke på å krysse landet for i siste øyeblikk å la seg imponere av en funksjonær fra Nasjonalforsamlingen. Lastebilsjåføren fra den venezuelanske delstaten Zulia, Juan Guerra, husker at han har rettigheter og at han er forbannet. Han henter seg inn igjen og slår knyttneven i bordet: «Nei, vi ber ikke. Vi krever at vår kamerat representanten overbringer vår klage direkte til 'borger-presidenten'!».

I 2000 anla de 700 lastebilsjåførene, som Juan og hans kollega Jhonny Plogar nå representerer, sak mot deres arbeidsgivere Coontransmapa, Coozugavol og Coomaxdi. Dette er tre bedrifter som spesialiserer seg på kulltransport og som, i følge Juan og Jhonny, «utnytter sin kooperative tittel for å unndra seg skatt og statlige kontrakter». Sjåførene har blitt sendt fra det ene kontoret til det andre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal