Venezuela

Revolusjon i revolusjonen

I den bolivarske «prosessen» er folkets deltagelse det viktigste verktøyet i endringen av statsapparatet. For å skape et deltagende demokrati må Venezuela erstatte den borgerlige eliten med en politisk elite. Lokale samfunnsråd er en løsning på problemene med byråkrati og korrupsjon, og vil bidra til å ansvarliggjøre innbyggere som er vant til å være undergitt en paternalistisk stat. Og som er vant til å klage. Bare på noen måneder har tusenvis av lokale samfunnsråd blitt, eller er i ferd med å bli, opprettet i hele Venezuela. De lokale samfunnsrådene kan vise seg å bli et viktig verktøy i etableringen av «det 21. århundrets sosialisme».

Posted on

Mannen avbryter seg selv. Kontorer og byråkrati «er ikke hans greie». Han merker godt hvordan han skiller seg ut med caps'en på hodet,
tredagersskjegg og en skitten dongeribukse. Men han har ikke brukt bortimot en uke på å krysse landet for i siste øyeblikk å la seg imponere av en funksjonær fra Nasjonalforsamlingen. Lastebilsjåføren fra den venezuelanske delstaten Zulia, Juan Guerra, husker at han har rettigheter og at han er forbannet. Han henter seg inn igjen og slår knyttneven i bordet: «Nei, vi ber ikke. Vi krever at vår kamerat representanten overbringer vår klage direkte til 'borger-presidenten'!».

I 2000 anla de 700 lastebilsjåførene, som Juan og hans kollega Jhonny Plogar nå representerer, sak mot deres arbeidsgivere Coontransmapa,
Coozugavol og Coomaxdi. Dette er tre bedrifter som spesialiserer seg på kulltransport og som, i følge Juan og Jhonny, «utnytter sin kooperative
tittel for å unndra seg skatt og statlige kontrakter». Sjåførene har blitt sendt fra det ene kontoret til det andre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver