Et globalt presseimperium!

Avisen du holder i hånden er en av mer enn 60 internasjonale utgaver, der halvparten er papirutgaver, mens den andre halvparten er nettpubliseringer. Ønsker alle fremfor alt å benytte Diplos tilnærmingsmåte, som de mener er seriøs, veldokumentert og kritisk. Den norske utgaven er en av et omfattende og økende nettverk av denne månedsavisen.

november 2006

Dagsavisen International Herald Tribune trykkes i ni land. Ukeavisen Newsweek kan skilte med fire internasjonale utgaver. Elle er representert i femten land. Le Monde diplomatique (Diplo) har mer enn 60 internasjonale utgaver, der halvparten er papirutgaver, mens den andre halvparten er nettpubliseringer. Her stopper imidlertid likhetene. Mens Heralds og Elles utenlandske samarbeid hviler på en kommersiell strategi, er Diplos samarbeidspartnere framfor alt drevet av drømmen om en annen verden. Foruten fransk utgis Diplo på 25 språk: afrikaans, arabisk, bulgarsk, engelsk, esperanto, farsi, finsk, gresk, italiensk, japansk, katalansk, kinesisk, koreansk, kroatisk, norsk, polsk, portugisisk, romansk, russisk, serbisk, slovensk, spansk, tsjekkisk, tysk og ungarsk.


Denne åpningen mot verden er ikke ny. Le Monde diplomatique ønsket svært tidlig heller å bli en internasjonal avis skapt i Frankrike enn et fransk magasin solgt i utlandet. På midten av 70-tallet kom Diplo ut på portugisisk og gresk, etter at diktaturene hadde falt. Portugal og Hellas er historisk sett de første landene utenfor Frankrike der våre analyser av internasjonal politikk ble publisert.
På 80-tallet knyttet avisen til seg andre samarbeidspartnere utenfor Frankrikes grenser. Diplo kom på spansk. Først ble den utgitt i Mexico, siden ble den flyttet til Buenos Aires etter at den meksikanske redaktøren Yvan Menéndez ble myrdet i 1986. Senere fikk den også en redaksjon i Madrid. Etterpå kom den kvartalsvise arabiske utgaven, som ble utgitt i Tunisia fra 1987 til 1988 før den i en periode kom ut i Beirut. En kortlivet ungarsk utgave ble skapt i 1991. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal