Nord-Amerika

En møbelhandlers testamente

Noe av bakgrunnen til IKEAs billige priser er svært lave eller for lave lønninger i utviklingsland. IKEA omsatte for 121 milliarder NOK i fjor ? i år har de delt ut 160 millioner kataloger, de overgår dermed Bibelen?. IKEA er et multinasjonalt selskap som i stor grad symboliserer merkantilisme og verdensomspennende uniformering. I dag setter folk i Europa i gang underskriftskampanjer fordi det ikke finnes en filial av den internasjonale møbelgiganten i 10 mils omkrets. På den annen side unngår IKEA elegant alle angrep fra forbrukerforeninger, alterglobalister og miljøvernsforkjempere. I IKEAs etiske retningslinjer slås det fast at det sosiale utgangspunktet for ethvert samarbeid er fraværet av tvangsarbeid og barnearbeid. På 90-tallet anklagde tyske og svenske TV-reportasjer møbelgiganten for barnearbeid og særdeles dårlige arbeidsforhold i Pakistan, India, Vietnam og Filippinene. Nå har IKEA gjort definitivt slutt på barnearbeid i alle selskapets fabrikker. Men maskinene går for fullt hele natten

Posted on

IKEA holder formen: 410 millioner kunder verden over og 160 millioner utdelte kataloger, det er mer enn Bibelen. Selskapets omsetning er inne i en imponerende positiv spiral: 27 milliarder NOK i 1994, 121 milliarder NOK i 2005. Med andre ord en framgang på over 400 prosent. Bedre blir det nesten ikke. Eller? Nå har nemlig møbelgiganten satt seg fore å erobre to land som så langt har klart å motstå presset: Russland og Kina. Som det står i selskapets internmagasin Read Me: «Målet er å forbedre hverdagen for så mange som mulig. Skal vi få til dette, må butikkene selge stadig mer til stadig flere kunder.»1 For IKEA er folkets lykke nært knyttet til dets handlevaner.
IKEA har sjarmert kundene fullstendig i senk

Vi er vitner til et helt eksepsjonelt fenomen: Et multinasjonalt selskap som i stor grad symboliserer merkantilisme og verdensomspennende uniformering unngår elegant alle angrep fra forbrukerforeninger, alterglobalister og miljøvernsforkjempere. Det er litt av en bedrift. I tillegg har IKEA sjarmert kundene fullstendig i senk takket være lave priser, barneavdelinger i alle butikkene og et totalkonsept der man raskt kan finne alt man ønsker seg (og som man som oftest egentlig ikke trenger). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver